05 maig Els Tres Cafès
No veureu massa cafeteries amb tres molinets. La majoria en tenen dos: el cafè de la casa i el descafeïnat. Fins i tot les cafeteres automàtiques que tant proliferen darrerament, tenen, com a molt, dos recipients pel cafè. Nosaltres, tres. Corresponen al cafè blend Portorico, al cafè blend Maggotty, i al descafeïnat.
Si ens demaneu un cafè sol (ristretto, espresso, americà…), us el farem amb Portorico. És una barreja de 7 cafès, tots de varietat Aràbica, amb predominança d’origen centreamericà. És un cafè aromàtic, lleument dolç, baix en cafeïna, a l’estil del nord d’Itàlia. No et cal prendre aigua després del cafè, ans al contrari, deixa un sabor llarg i agradable en boca. Te’n pots prendre més d’un (si vols, és clar), no tant pel contingut en cafeïna, com per la seva suavitat. Ens agrada dir que és un cafè rodó.
En canvi, si ens demaneu un tallat, un cafè amb llet, un cappuccino… qualsevol combinació de cafè i llet, us servirem Maggotty. És una barreja que combina diferents cafès, però que destaca perquè inclou una varietat de Robusta i una de Libèric, ambdues de gran qualitat.
Permeteu-nos un breu parèntesi. Darrerament, amb la proliferació dels anomenats cafès d’especialitat, s’ha tendit a convertir les varietats d’Aràbica en les reines absolutes del cafè. Hi ha una part de raó, com també que hi ha cafès Aràbiques horrorosos (males collites, mal collits, mal destriats, mal torrats…). Les varietats de Robusta han estat més utilitzades per les grans marques que trobeu als supermercats, però mai han deixat d’existir bons Robusta. Si no us ho creieu, aneu al sud d’Itàlia o a Portugal, on predominen els cafès que contenen varietats Robusta de gran qualitat. Les varietats de Libèric són menys freqüents, però pateixen un cas similar.
Sortim del parèntesi, i tornem al nostre Maggotty. Robusta i Libèric, combinats amb Aràbiques, i torrats a l’estil del nord d’Itàlia, ens donen aquest cafè que fa que el combinat amb llet, mantingui el gust de cafè. Passa com amb molts tes. Alguns combinen molt bé amb llet, altres cal gaudir-los sols.
Si ens demaneu un descafeïnat, us servirem el nostre blend, d’Aràbica de Brasil amb Robusta de l’illa de Flores, a Indonèsia. El procés d’extracció de la cafeïna es fa a través del mètode Demus. Com els altres, torrat a l’estil del nord d’Itàlia. Si no sou pas un expert, difícilment notareu la diferència amb un cafè que no hagi estat descafeïnat.
Que a Il Caffè di Francesco tinguem tres molinets, no vol dir que només us oferim tres cafès. Si us hi fixeu, també oferim cafè Jamaica Blue Mountain, o bé el blend Kilimanjaro. No disposen del seu molinet, per la simple raó que us el preparem amb la cafetera de cialdes, també conegudes com a monodosi ESE 44 mm. En aquest cas també seguim l’exemple dels establiments italians, i ampliem el ventall de cafès, amb varietats o blends considerats més exclusius. El consum menys freqüent d’aquests cafès fa que la cialda sigui la manera ideal de poder-vos-el oferir fresc com si acabéssim d’obrir la bossa de cafè en gra. El resultat és el mateix que si us preparéssim un d’aquests cafès amb les nostres cafeteres espresso.
Així doncs, quan vingueu a Il Caffè di Francesco, fixeu-vos en els tres molinets… i en la petita cafetera de cialdes.